Orașul Comoară

ALEGEREA REDACȚIEI
timp de citire: 4 minute

Marc R. • Ianuarie 12, 2021
Cluj in the
Poza: Sorin Colac/Alamy

Clujul este capitala istorică a Transilvaniei, care are o populație mare de studenți și o atmosferă artistică. Se află la 320 km nord-vest de București. Orașul se află pe locul unei vechi așezări dacice, Napoca, pe care romanii au făcut-o municipium.

În Evul Mediu numele orașului era Culus, așa cum este atestat în documentele din 1173, dar la începutul secolului al XV-lea era cunoscut sub numele de Cluj (probabil din Castrum Clus, o mică fortificație datând din 1213). Orașul a fost cunoscut și sub numele său german, Klausenburg, și numele său maghiar, Kolozsvár. A devenit un centru comercial și cultural în creștere, iar în 1405 a fost declarat oraș liber. După constituirea principatului autonom al Transilvaniei în secolul al XVI-lea, Clujul a devenit capitala sa. În 1920 orașul, cu restul Transilvaniei, a fost încorporat în România.Napoca a fost adăugat la numele orașului în 1974.

Printre monumentele istorice se numără casa în care s-a născut Matia Corvin (regele Ungariei, 1458–90); Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail (1321–1444), una dintre cele mai mari biserici gotice din România; și Palatul Bánffy (1773–85), acum este Muzeul de Artă.

Poza: viator.com

Cluj-Napoca este un important centru economic din România. Unele mărci locale au devenit bine cunoscute la nivel național și, într-o anumită măsură, chiar și la nivel internațional. Revista online americană InformationWeek raportează că o mare parte din activitatea de software / IT din România are loc în Cluj-Napoca, care devine rapid tehnopolul României. Nokia a investit 200 de milioane de euro într-o fabrică de telefonie mobilă de lângă Cluj-Napoca; aceasta a început producția în februarie 2008 și s-a închis în decembrie 2011. De asemenea, a deschis un centru de cercetare în oraș care a fost închis în aprilie 2011. Fosta fabrică Nokia a fost achiziționată de producătorul italian de aparate De’Longhi.

În ceea ce privește artele vizuale, orașul conține o serie de galerii cu artă românească clasică și contemporană, precum și lucrări internaționale selectate.

Muzeul Național de Artă este situat în fostul palat al contelui György Bánffy, cea mai reprezentativă construcție laică construită în stil baroc în Transilvania. Muzeul cuprinde ample colecții de artă românească, inclusiv lucrări ale unor artiști precum Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian și Dimitrie Paciurea, precum și câteva lucrări ale unor artiști străini, Károly Lotz, Luca Giordano, Jean-Hippolyte Flandrin, Herri met de Bles și Claude Michel, și a fost nominalizat la muzeul european al anului în 1996.

Cea mai notabilă dintre celelalte galerii ale orașului este Galeria Uniunii Artiștilor Plastici. Situată în centrul orașului, această galerie prezintă colecții extrase din scena artelor contemporane. Galeria de artă populară include opere de artă tradiționale românești de decorare interioară.

Strada Avram Iancu

Din punct de vedere istoric, orașul a fost unul dintre cele mai importante centre culturale și artistice din Transilvania secolului al XVI-lea. Atelierul renascentist, format în 1530 și puternic susținut de prinții transilvăneni, a servit cerințelor locale și mai largi: de la mijlocul secolului încoace, când otomanii cuceriseră Ungaria centrală, și-a extins activitatea în noul principat. Stilul său, „Renașterea florilor”, a folosit o varietate de ornamente vegetale îmbogățite cu blazoane, figuri și inscripții. A continuat să aibă o mare importanță până în secolul al XVIII-lea și urme ale acestuia sunt încă evidente în arta populară a secolului XX; Klausenburg a fost esențial pentru supraviețuirea lungă și anacronică a stilului, în special în rândul maghiarilor.Mai multe articole de Marc R.


Redactor șef și fondatorul paginii și site-ului web România Intregita.

Primul Domnitor al Principatelor Unite

Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România, arhitect al reformei rurale naționale și al emancipării țărănești. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate. Cuza s-a născut la 20 martie 1820 la Bârlad, Moldova și a murit la Heidelberg, Germania la 15 mai 1873 când avea 53 de ani.

(mai mult…)

Carol I al României

Foto: descopera.ro

Carol I al României, nume original Karl Eitel Friedrich, Prinz Von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen, Prusia [acum în Germania] – decedat la 10 octombrie 1914, Sinaia, România), primul rege al României, a cărui lungă domnie (ca prinț, 1866–81 și ca rege, 1881–1914) a adus o dezvoltare militară și economică notabilă de-a lungul liniilor occidentale.

(mai mult…)

Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu, (născut la 26 ianuarie 1918, Scornicești, România – mort la 25 decembrie 1989, lângă București), oficial comunist care a fost lider al României din 1965 până când a fost răsturnat și ucis în revoluția din 1989.

(mai mult…)

Vântul Schimbării

Valul revoluțiilor de la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 a dus la căderea regimului comunist în Europa Centrală și de Est. Evenimentele acestei revoluții au început din Polonia în 1988 și au continuat în Ungaria, Germania de Est, Bulgaria, Cehoslovacia și România. România și Afganistan au fost singurele țări ai căror cetățeni și forțe de opoziție au folosit violența pentru a răsturna regimurile lor comuniste.

(mai mult…)

Parisul Estului

Foto: inyourpocket.com

Săpăturile arheologice au dezvăluit dovezi ale așezărilor în București care datează din perioada neolitică. Prima apariție scrisă a numelui București datează din 1459, când a fost consemnată într-un document semnat al lui Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești. Vlad Țepeș a construit cetatea Bucureștiului – prima dintre numeroasele fortificații – cu scopul de a-i ține departe pe turcii care amenințau existența statului valah.

(mai mult…)

Iașul marilor iubiri

Orașul care a fost ars de tătari în 1513, de otomani în 1538, de trupele imperiale rusești în 1686, a fost lovit de ciumă în 1734, a supraviețuit tuturor acestor tragedii și a devenit centru cultural și economic. Există dovezi arheologice ale așezărilor din zona Iașilor datând din secolele VI-VII și VII-X; aceste așezări conțineau case dreptunghiulare cu cuptoare semicirculare. De asemenea, multe dintre vase (secolele IX-XI) găsite în Iași aveau o cruce, indicând potențial că locuitorii erau creștini.

(mai mult…)

Carol al II-lea al României

Carol al II-lea s-a născut la 3 octombrie 1833 la Sinaia și a murit la 4 aprilie 1953 la Estoril, Portugalia. A fost unul dintre regii României din 1930 până în 1940. Domnia sa controversată a dat naștere unei dictaturi personale, monarhice.

(mai mult…)

Ferdinand I al României

Ferdinand I a fost regele al României între 1914 și 1927. S-a născut la 24 august 1865 în Sigmaringen, Prusia (acum Germania) și a murit în 20 iulie 1927 în Sinaia, Castelul Peleș. Deși era un Hohenzollern și un credincios în forțele germane, s-a alăturat aliaților în Primul Război Mondial.

(mai mult…)

Constantin Cantacuzino (Aviator)

Constantin Cantacuziono nu a fost doar membru al familiei Cantacuzino, a fost aviator și principalul as de luptător al României. Născut în 11 noiembrie 1905 a fost cunoscut publicului ca Bâzu Cantacuzino sau doar Bâzu.

(mai mult…)

Tragic pentru Generația Y, Coșmar pentru Generația Z

Fiind milenari, viața nu este ușoară pentru toată lumea. Deși unii oameni s-au născut independenți din punct de vedere financiar sau într-o clasă superioară, alții care caută un stil de viață și oportunități mai bune, emigrează de obicei.

(mai mult…)