O privire înapoi la Bucureștiul Vechi

timp de citire: 2 minute

Marc R. • Decembrie 26, 2020
Îndurată timp de secole sub ocupații ale Imperiului Otoman, germani, ruși, comuniști și a avut câteva cutremure de moarte, capitala București rămâne cel mai mare și mai populat oraș din România.

Bucureștiul a devenit capitala României Întregite după primul război mondial. În anii interbelici, dezvoltarea urbană a Bucureștiului a continuat, orașul câștigând în medie 30.000 de rezidenți noi în fiecare an. Repere principale precum Arcul de Triumf și Palatul Telefoanelor au fost, de asemenea, construite în această perioadă. Clădirile și cartierele din centrul istoric al orașului, care au fost puternic avariate sau distruse de război, cutremure și chiar programul de sistematizare al lui Nicolae Ceaușescu, multe dintre aceste clădiri au supraviețuit și au fost renovate. Începând cu 2020, unele dintre clădirile vechi rămân deteriorate și / sau sub risc seismic.

Am găsit și am încărcat fotografii din București care au fost făcute în mai mulți ani. Deși unele date îmi sunt necunoscute, vă rog să ne informați mai jos în secțiunea de comentarii dacă aveți cunoștințe. 

Intersecția Căii Victoriei cu b-dul Republicii (fost bd. Carol I, azi Elisabeta) și b-dul 6 Martie (azi Elisabeta) 

2

Casa Centrală a Armatei

3

B-dul 6 Martie (Elisabeta), în dreptul cinematografului Victoria (azi Corso) 

4

Restaurantul Hotelului Athénée Palace 

5

Ateneul Român 

6

Strada Lipscani 

7

Berăria Potcoava de Aur, intersecţia Căii Rahovei cu str. 30 Decembrie (actuală intersecție Șelari-Franceză) 

8

Strada Lipscani colț cu bulevardul 1848 (azi Brătianu) 

9

Biserica Enei de pe Bd. Bălcescu (fost I. C. Brătianu)

10

Negustori care vând usturoi

11

Bulevardul Nicolae Bălcescu

12

Salubritate în ’56

13

Stand de cărţi 

14

Țâșnitoare funcțională, coș de gunoi la îndemână și stâlpi de iluminat impunători pe bulevard

15

Spre intersecția cu str. C. A. Rosetti, stația de tramvai cu același nume și vedere spre b-dul Magheru 

16

Bulevardul Nicolae Bălcescu 

17

Cinema Republica 

18

Garajul Ciclop

19

Interior garaj Ciclop 

20

Str. Anastase Simu 

22

Piaţa Universităţii 

23

Piaţa Universităţii 

24

Vânzătoare de flori

25

Intersecția străzii C. A. Rosetti cu str. Snagov (actuală Nicolae Filipescu)

26


Mai multe articole de Marc R.


Redactor șef și fondatorul paginii și site-ului web România Intregita.

Primul Domnitor al Principatelor Unite

Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România, arhitect al reformei rurale naționale și al emancipării țărănești. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate. Cuza s-a născut la 20 martie 1820 la Bârlad, Moldova și a murit la Heidelberg, Germania la 15 mai 1873 când avea 53 de ani.

(mai mult…)

Carol I al României

Foto: descopera.ro

Carol I al României, nume original Karl Eitel Friedrich, Prinz Von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen, Prusia [acum în Germania] – decedat la 10 octombrie 1914, Sinaia, România), primul rege al României, a cărui lungă domnie (ca prinț, 1866–81 și ca rege, 1881–1914) a adus o dezvoltare militară și economică notabilă de-a lungul liniilor occidentale.

(mai mult…)

Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu, (născut la 26 ianuarie 1918, Scornicești, România – mort la 25 decembrie 1989, lângă București), oficial comunist care a fost lider al României din 1965 până când a fost răsturnat și ucis în revoluția din 1989.

(mai mult…)

Vântul Schimbării

Valul revoluțiilor de la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 a dus la căderea regimului comunist în Europa Centrală și de Est. Evenimentele acestei revoluții au început din Polonia în 1988 și au continuat în Ungaria, Germania de Est, Bulgaria, Cehoslovacia și România. România și Afganistan au fost singurele țări ai căror cetățeni și forțe de opoziție au folosit violența pentru a răsturna regimurile lor comuniste.

(mai mult…)

Parisul Estului

Foto: inyourpocket.com

Săpăturile arheologice au dezvăluit dovezi ale așezărilor în București care datează din perioada neolitică. Prima apariție scrisă a numelui București datează din 1459, când a fost consemnată într-un document semnat al lui Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești. Vlad Țepeș a construit cetatea Bucureștiului – prima dintre numeroasele fortificații – cu scopul de a-i ține departe pe turcii care amenințau existența statului valah.

(mai mult…)

Orașul Comoară

Cluj in the
Poza: Sorin Colac/Alamy

Clujul este capitala istorică a Transilvaniei, care are o populație mare de studenți și o atmosferă artistică. Se află la 320 km nord-vest de București. Orașul se află pe locul unei vechi așezări dacice, Napoca, pe care romanii au făcut-o municipium.

(mai mult…)

Iașul marilor iubiri

Orașul care a fost ars de tătari în 1513, de otomani în 1538, de trupele imperiale rusești în 1686, a fost lovit de ciumă în 1734, a supraviețuit tuturor acestor tragedii și a devenit centru cultural și economic. Există dovezi arheologice ale așezărilor din zona Iașilor datând din secolele VI-VII și VII-X; aceste așezări conțineau case dreptunghiulare cu cuptoare semicirculare. De asemenea, multe dintre vase (secolele IX-XI) găsite în Iași aveau o cruce, indicând potențial că locuitorii erau creștini.

(mai mult…)

Carol al II-lea al României

Carol al II-lea s-a născut la 3 octombrie 1833 la Sinaia și a murit la 4 aprilie 1953 la Estoril, Portugalia. A fost unul dintre regii României din 1930 până în 1940. Domnia sa controversată a dat naștere unei dictaturi personale, monarhice.

(mai mult…)

Ferdinand I al României

Ferdinand I a fost regele al României între 1914 și 1927. S-a născut la 24 august 1865 în Sigmaringen, Prusia (acum Germania) și a murit în 20 iulie 1927 în Sinaia, Castelul Peleș. Deși era un Hohenzollern și un credincios în forțele germane, s-a alăturat aliaților în Primul Război Mondial.

(mai mult…)

Constantin Cantacuzino (Aviator)

Constantin Cantacuziono nu a fost doar membru al familiei Cantacuzino, a fost aviator și principalul as de luptător al României. Născut în 11 noiembrie 1905 a fost cunoscut publicului ca Bâzu Cantacuzino sau doar Bâzu.

(mai mult…)