Nicolae Ceaușescu

timp de citire: 5 minute

Marc R. • Ianuarie 18, 2021
Nicolae Ceaușescu, (născut la 26 ianuarie 1918, Scornicești, România – mort la 25 decembrie 1989, lângă București), oficial comunist care a fost lider al României din 1965 până când a fost răsturnat și ucis în revoluția din 1989.

Membru al mișcării de tineret comunist român la începutul anilor 1930, Ceaușescu a fost pus în închisoare în 1936 și din nou în 1940 pentru activitățile sale ale partidului comunist. În 1939 s-a căsătorit cu Elena Petrescu, o activistă comunistă. În timp ce se afla în închisoare, Ceaușescu a devenit protejat al partenerului său de celulă, liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, care va deveni liderul comunist incontestabil al României începând din 1952.

Arestat în 1936 când avea 18 ani, Ceaușescu a fost închis doi ani la închisoarea Doftana pentru activități comuniste.
Ceaușescu (al doilea din stânga) ca prizonier politic la lagărul de concentrare din Târgu Jiu în 1943

Scăpând de închisoare în august 1944, cu puțin înainte de ocuparea sovietică a României, Ceaușescu a servit ulterior în calitate de secretar al Uniunii Tineretului Comunist (1944–45). După intrarea deplină a comuniștilor la putere în România în 1947, a condus mai întâi ministerul agriculturii (1948–50), iar din 1950 până în 1954 a ocupat funcția de ministru adjunct al forțelor armate cu gradul de general. Sub Gheorghiu-Dej, Ceaușescu a ajuns în cele din urmă să ocupe a doua cea mai înaltă poziție din ierarhia partidului, ocupând funcții importante în Biroul Politic și Secretariat.

Ceaușescu și alți comuniști la o ședință publică din Colentina, salutând Armata Roșie când intra în București la 30 august 1944

Odată cu moartea lui Gheorghiu-Dej în martie 1965, Ceaușescu a ajuns la conducerea Partidului Comunist al României ca prim secretar (secretar general din iulie 1965); și odată cu preluarea președinției Consiliului de Stat (decembrie 1967), a devenit și șef de stat. Curând a câștigat sprijinul popular pentru cursul său politic independent, naționalist, care a provocat în mod deschis dominația Uniunii Sovietice asupra României. În anii 1960, Ceaușescu a încheiat practic participarea activă a României la alianța militară a Pactului de la Varșovia și a condamnat invazia Cehoslovaciei de către forțele pactului de la Varșovia (1968) și invazia Afganistanului de către Uniunea Sovietică (1979). Ceaușescu a fost ales în noua funcție de președinte al României în 1974.

Ceaușescu cu Jimmy Carter în timpul unei vizite la Washington, D.C. în 1978

În timp ce urma o politică independentă în relațiile externe, Ceaușescu a aderat tot mai strâns la ortodoxia comunistă a administrației centralizate de acasă. Poliția sa secretă a menținut controale rigide asupra libertății de exprimare și a mass-media și nu a tolerat nicio disidență internă sau opoziție. În speranța de a spori populația României, în 1966 Ceaușescu a emis Decretul 770, o măsură care a interzis efectiv contracepția și avortul. Medicii au monitorizat femeile aflate la vârsta fertilă pentru a se asigura că nu iau măsuri pentru a-și reduce fertilitatea, dar ratele mortalității materne au crescut în timp ce femeile căutau mijloace nesigure și interzise pentru a-și întrerupe sarcina. Într-un efort de a achita datoria externă mare pe care guvernul său a acumulat-o prin proiectele sale industriale gestionate greșit în anii 1970, Ceaușescu în 1982 a ordonat exportul unei mari părți din producția agricolă și industrială a țării. Scăderea extremă rezultată de alimente, combustibili, energie, medicamente și alte produse de bază a redus drastic nivelul de trai și a intensificat neliniștile. Ceaușescu a instituit, de asemenea, un vast cult al personalității și și-a numit soția, Elena, și mulți membri ai familiei sale extinse în funcții înalte în guvern și partid. Printre schemele sale grandioase și impracticabile se număra un plan de buldozare a mii de sate ale României și mutarea locuitorilor lor în așa-numitele centre agrotehnice.

Regimul lui Ceaușescu s-a prăbușit după ce acesta a ordonat forțelor sale de securitate să tragă asupra manifestanților antigovernativi din orașul Timișoara la 17 decembrie 1989. Manifestațiile s-au răspândit în București, iar pe 22 decembrie armata română a trecut la manifestanți. În aceeași zi, Ceaușescu și soția sa au fugit din capitală cu un elicopter, dar au fost capturați și luați în custodie de forțele armate. La 25 decembrie, cuplul a fost judecat și condamnat în grabă de un tribunal militar special acuzat de crimă în masă și alte infracțiuni. Ceaușescu și soția sa au fost apoi împușcați de un echipaj de executare.

Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu, au fost deshumați pe 21 iulie 2010 pentru prelevarea de probe ADN, după 21 de ani, la cererea fiului lor Valentin Ceaușescu și a ginerelui Mircea Oprean (soțul Zoiei Ceaușescu), pentru a stabili dacă ei au fost sau nu înmormântați acolo. Probele ADN au demonstrat că, într-adevăr, soții Ceaușescu au fost înmormântați la Cimitirul Ghencea din București.


Mai multe articole de Marc R.


Redactor șef și fondatorul paginii și site-ului web România Intregita.

Primul Domnitor al Principatelor Unite

Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România, arhitect al reformei rurale naționale și al emancipării țărănești. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate. Cuza s-a născut la 20 martie 1820 la Bârlad, Moldova și a murit la Heidelberg, Germania la 15 mai 1873 când avea 53 de ani.

(mai mult…)

Carol I al României

Foto: descopera.ro

Carol I al României, nume original Karl Eitel Friedrich, Prinz Von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen, Prusia [acum în Germania] – decedat la 10 octombrie 1914, Sinaia, România), primul rege al României, a cărui lungă domnie (ca prinț, 1866–81 și ca rege, 1881–1914) a adus o dezvoltare militară și economică notabilă de-a lungul liniilor occidentale.

(mai mult…)

Vântul Schimbării

Valul revoluțiilor de la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 a dus la căderea regimului comunist în Europa Centrală și de Est. Evenimentele acestei revoluții au început din Polonia în 1988 și au continuat în Ungaria, Germania de Est, Bulgaria, Cehoslovacia și România. România și Afganistan au fost singurele țări ai căror cetățeni și forțe de opoziție au folosit violența pentru a răsturna regimurile lor comuniste.

(mai mult…)

Parisul Estului

Foto: inyourpocket.com

Săpăturile arheologice au dezvăluit dovezi ale așezărilor în București care datează din perioada neolitică. Prima apariție scrisă a numelui București datează din 1459, când a fost consemnată într-un document semnat al lui Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești. Vlad Țepeș a construit cetatea Bucureștiului – prima dintre numeroasele fortificații – cu scopul de a-i ține departe pe turcii care amenințau existența statului valah.

(mai mult…)

Orașul Comoară

Cluj in the
Poza: Sorin Colac/Alamy

Clujul este capitala istorică a Transilvaniei, care are o populație mare de studenți și o atmosferă artistică. Se află la 320 km nord-vest de București. Orașul se află pe locul unei vechi așezări dacice, Napoca, pe care romanii au făcut-o municipium.

(mai mult…)

Iașul marilor iubiri

Orașul care a fost ars de tătari în 1513, de otomani în 1538, de trupele imperiale rusești în 1686, a fost lovit de ciumă în 1734, a supraviețuit tuturor acestor tragedii și a devenit centru cultural și economic. Există dovezi arheologice ale așezărilor din zona Iașilor datând din secolele VI-VII și VII-X; aceste așezări conțineau case dreptunghiulare cu cuptoare semicirculare. De asemenea, multe dintre vase (secolele IX-XI) găsite în Iași aveau o cruce, indicând potențial că locuitorii erau creștini.

(mai mult…)

Carol al II-lea al României

Carol al II-lea s-a născut la 3 octombrie 1833 la Sinaia și a murit la 4 aprilie 1953 la Estoril, Portugalia. A fost unul dintre regii României din 1930 până în 1940. Domnia sa controversată a dat naștere unei dictaturi personale, monarhice.

(mai mult…)

Ferdinand I al României

Ferdinand I a fost regele al României între 1914 și 1927. S-a născut la 24 august 1865 în Sigmaringen, Prusia (acum Germania) și a murit în 20 iulie 1927 în Sinaia, Castelul Peleș. Deși era un Hohenzollern și un credincios în forțele germane, s-a alăturat aliaților în Primul Război Mondial.

(mai mult…)

Constantin Cantacuzino (Aviator)

Constantin Cantacuziono nu a fost doar membru al familiei Cantacuzino, a fost aviator și principalul as de luptător al României. Născut în 11 noiembrie 1905 a fost cunoscut publicului ca Bâzu Cantacuzino sau doar Bâzu.

(mai mult…)

Tragic pentru Generația Y, Coșmar pentru Generația Z

Fiind milenari, viața nu este ușoară pentru toată lumea. Deși unii oameni s-au născut independenți din punct de vedere financiar sau într-o clasă superioară, alții care caută un stil de viață și oportunități mai bune, emigrează de obicei.

(mai mult…)