Iuliu Maniu – prim-ministru al României

timp de citire: 5 minute

Marc R. • Decembrie 26, 2020
Iuliu Maniu a fost unul dintre liderii politici români importanți. Născut în satul Bădăcin, comuna Pericei, județul Sălaj la data de 8 ianuarie 1873, a fost un om de stat care a servit ca prim-ministru al României (1928-30, 1930, 1932-1933) și ca șef al Partidului Național Țărănesc.

Fiind nativ din Transilvania, a fost ales în 1906 în parlamentul maghiar și s-a alăturat acolo unei mici formații de deputați români cărora le-a cerut drepturi egale pentru minoritatea lor. În timpul primului război mondial, a servit în armata austro-ungară. În toamna anului 1918, el a condus mișcarea pentru a separa Transilvania de Ungaria și a o face parte din România Mare. În decembrie 1918, a fost ales președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei care a proclamat unirea cu România.

Din 1926 a condus Partidul Național Țărănesc, înființat în acel an prin fuziunea Partidului său, Partidul Național Român din Transilvania, cu Partidul Țărănesc al lui Ion Mihalache. Iuliu Maniu a fost președinte al partidului (1926-1933 și 1937-1947) și de trei ori prim-ministru al României între 1928 și 1933.

Maniu a demisionat scurt în iunie 1930 pentru a protesta împotriva întoarcerii regelui Carol al II-lea. El s-a întors la poziția sa câteva zile mai târziu, dar a demisionat în octombrie, încă supărat de legătura continuă a regelui cu Magda Lupescu.

Țara s-a îndreptat către un regim autoritarian format în jurul lui Carol și a dus la creșterea și dezvoltarea legionarilor fasciști. În 1937, Maniu a fost de acord să semneze un pact electoral cu Corneliu Zelea Codreanu, primul președinte al Mișcarii Legionare, în speranța că aceasta va bloca manevrele monarhului.

[începutul articolului de la sursă] Bulgaria și Ungaria au formulat și ele cereri ultimative, susținute de Hitler. Germania și Italia au propus un arbitraj între România și Ungaria. Aici s-a semnat un act numit, apoi, de istorici Al Doilea Arbitraj (Dictatul) de la Viena din 30 august 1940, prin care România a fost nevoită să cedeze Ungariei nord-vestul și estul Transilvaniei cuprinzând un teritoriu de cca 43.492 km², cu o populație de peste 2,6 milioane de locuitori. La rândul ei, Bulgaria a cerut și a obținut, în urma tratativelor dictate de Hitler și finalizate prin Tratatul de la Craiova din 7 septembrie 1940, Cadrilaterul (județele Caliacra și Durostor, situate în sudul Dobrogei). România a pierdut în vara acelui an peste 33% din teritoriu (o suprafață de 99.738 km²) și tot atât din populație (aproape 7 milioane de locuitori). [sfârșitul articolului de la sursă]

Odată cu pierderea Transilvaniei de Nord, Basarabiei și Dobrogei de Sud în 1940, Carol a cedat puterea și s-a exilat conducând la crearea statului național legionar în jurul Gărzii de Fier și al generalului Ion Antonescu, un regim care a aliniat România cu Germania nazistă și cu Axa. Maniu a început discuțiile cu generalul Antonescu și a cerut încetarea persecuției evreilor și transportul evreilor în Transnistria. Iuliu Maniu devenit un adversar al lui Antonescu.

Maniu a fost un susținător proeminent al aliaților occidentali și unul dintre principalii adversari ai influenței sovietice care creștea în România. Partidul său a devenit ținta predilectă a ostilității PCR. Susținătorii PNȚ și comuniștii s-au angajat în mai multe lupte de stradă în februarie 1945.

Partidul a fost scos în afara legii în iulie 1947. În acea lună, Ion Mihalache a încercat să fugă din țară cu un avion care a aterizat la Tămădău. Acest lucru a fost judecat ca un act de trădare și atât Maniu, cât și Mihalache s-au confruntat cu o instanță într-o Tribunal de Cangur (instanță înscenata) care i-a condamnat la închisoare pe viață la muncă grea având în vedere vârsta lor avansată, cu toate că ar fi putut fi condamnați la moarte. Procesul-spectacol, care a semnalat suprimarea grupurilor de opoziție, a reprezentat un pas semnificativ către instituirea unui regim comunist nedisimulat în România.

Iuliu Maniu a murit în 1953 în închisoarea Sighet, iar trupul său a fost aruncat în mormântul comun din curte.

Certificatul de deces al lui Maniu

Celula morții lui Iuliu Maniu, Memorialul Sighet

Bustul lui Iuliu Maniu amplasat pe domeniul familiei Maniu din Bădăcin

[începutul articolului de la sursă] Cu prilejul Centenarului Unirii Transilvaniei cu România, la 26 noiembrie 2018, Banca Națională a României a pus în circulație, în atenția numismaților, un set de monede; pe aversul fiecăreia dintre monedele din set sunt gravate o prelucrare a unei fotografii de Samoilă Mârza, textele (în arc de cerc) ROMANIA și MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA, valoarea nominală, stema României și milesimul (anul de emisiune) 2018. Pe reversul fiecărei monede sunt gravate efigiile lui Ștefan Cicio Pop, Gheorghe Pop de Băsești, Iuliu Maniu, Vasile Goldiș și Iuliu Hossu. Monedele de aur au valoarea nominală de 500 de lei (200 de exemplare), monedele de argint au valoarea nominală de 10 lei (200 de exemplare), iar cele de metal comun au valoarea nominală de 50 de bani (5.000 de exemplare), toate de calitate proof. Au fost emise, în același set de monede, 1.000.000 de monede de metal comun de calitate UNC (necirculate). [sfârșitul articolului de la sursă]

Sursa: BNR
Sursa: BNR
Sursa: BNR


Mai multe articole de Marc R.


Redactor șef și fondatorul paginii și site-ului web România Intregita.

Primul Domnitor al Principatelor Unite

Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România, arhitect al reformei rurale naționale și al emancipării țărănești. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate. Cuza s-a născut la 20 martie 1820 la Bârlad, Moldova și a murit la Heidelberg, Germania la 15 mai 1873 când avea 53 de ani.

(mai mult…)

Carol I al României

Foto: descopera.ro

Carol I al României, nume original Karl Eitel Friedrich, Prinz Von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen, Prusia [acum în Germania] – decedat la 10 octombrie 1914, Sinaia, România), primul rege al României, a cărui lungă domnie (ca prinț, 1866–81 și ca rege, 1881–1914) a adus o dezvoltare militară și economică notabilă de-a lungul liniilor occidentale.

(mai mult…)

Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu, (născut la 26 ianuarie 1918, Scornicești, România – mort la 25 decembrie 1989, lângă București), oficial comunist care a fost lider al României din 1965 până când a fost răsturnat și ucis în revoluția din 1989.

(mai mult…)

Vântul Schimbării

Valul revoluțiilor de la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 a dus la căderea regimului comunist în Europa Centrală și de Est. Evenimentele acestei revoluții au început din Polonia în 1988 și au continuat în Ungaria, Germania de Est, Bulgaria, Cehoslovacia și România. România și Afganistan au fost singurele țări ai căror cetățeni și forțe de opoziție au folosit violența pentru a răsturna regimurile lor comuniste.

(mai mult…)

Parisul Estului

Foto: inyourpocket.com

Săpăturile arheologice au dezvăluit dovezi ale așezărilor în București care datează din perioada neolitică. Prima apariție scrisă a numelui București datează din 1459, când a fost consemnată într-un document semnat al lui Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești. Vlad Țepeș a construit cetatea Bucureștiului – prima dintre numeroasele fortificații – cu scopul de a-i ține departe pe turcii care amenințau existența statului valah.

(mai mult…)

Orașul Comoară

Cluj in the
Poza: Sorin Colac/Alamy

Clujul este capitala istorică a Transilvaniei, care are o populație mare de studenți și o atmosferă artistică. Se află la 320 km nord-vest de București. Orașul se află pe locul unei vechi așezări dacice, Napoca, pe care romanii au făcut-o municipium.

(mai mult…)

Iașul marilor iubiri

Orașul care a fost ars de tătari în 1513, de otomani în 1538, de trupele imperiale rusești în 1686, a fost lovit de ciumă în 1734, a supraviețuit tuturor acestor tragedii și a devenit centru cultural și economic. Există dovezi arheologice ale așezărilor din zona Iașilor datând din secolele VI-VII și VII-X; aceste așezări conțineau case dreptunghiulare cu cuptoare semicirculare. De asemenea, multe dintre vase (secolele IX-XI) găsite în Iași aveau o cruce, indicând potențial că locuitorii erau creștini.

(mai mult…)

Carol al II-lea al României

Carol al II-lea s-a născut la 3 octombrie 1833 la Sinaia și a murit la 4 aprilie 1953 la Estoril, Portugalia. A fost unul dintre regii României din 1930 până în 1940. Domnia sa controversată a dat naștere unei dictaturi personale, monarhice.

(mai mult…)

Ferdinand I al României

Ferdinand I a fost regele al României între 1914 și 1927. S-a născut la 24 august 1865 în Sigmaringen, Prusia (acum Germania) și a murit în 20 iulie 1927 în Sinaia, Castelul Peleș. Deși era un Hohenzollern și un credincios în forțele germane, s-a alăturat aliaților în Primul Război Mondial.

(mai mult…)

Constantin Cantacuzino (Aviator)

Constantin Cantacuziono nu a fost doar membru al familiei Cantacuzino, a fost aviator și principalul as de luptător al României. Născut în 11 noiembrie 1905 a fost cunoscut publicului ca Bâzu Cantacuzino sau doar Bâzu.

(mai mult…)