Viața unui dezertor: Ion Mihai Pacepa

timp de citire: 4 minute

Victor Duță • Decembrie 27, 2020
Fost general în Securitate, poliția secretă a României comuniste și consilierul lui Ceaușescu, Ion Mihai Pacepa a solicitat azil politic în SUA în timpul vizitei sale în Germania, care ulterior a fost aprobată de președintele american Jimmy Carter.

Născut la 28 octombrie 1928 la București, regimul comunist i-a cerut să organizeze încercarea de asasinat asupra lui Noel Bernard, directorul programului România Radio Europa Liberă care l-a înfuriat pe Ceaușescu cu comentariile sale. Acest lucru a fost dezvăluit în scrisoarea lui Pacepa către fiica sa Dana, care a fost publicată de ziarul francez Le Monde în 1980 și ulterior a fost difuzată în mod repetat de Radio Free Europe. Securitatea a realizat tentativa de asasinat cu succes împotriva lui Noel Bernard în 1981 cu iradiere. Deși acest lucru nu a putut fi dovedit, au existat persoane din interior care știau ce s-a întâmplat și probabil că noi nu vom ști niciodată ce s-a întâmplat cu adevărat.

Pacepa a studiat chimia industrială la Universitatea Politehnica din București între 1947 și 1951. Cu câteva luni înainte de absolvire a fost recrutat de Securitate, motiv pentru care a obținut diploma de inginer doar patru ani mai târziu.

Între 1956 și 1960 a fost șef adjunct al Misiunii Române în RFG și șef al rezidenței de spionaj a României din acea țară. În aprilie 1966, colonelul Pacepa este numit în funcția de adjunct al șefului Direcției de Informații Externe (DIE), deținând această funcție până în aprilie 1972. Este avansat apoi la gradul de general maior (1967).

În perioada 19 aprilie 1972 – 24 iulie 1978, Pacepa a fost consilierul lui Ceaușescu pentru securitate națională și dezvoltare tehnologică, prim-adjunct al șefului Departamentului de Informații Externe (DIE) și secretar de stat la Consiliul Securității Statului (în cadrul Ministerului de Interne). Ulterior promovării sale în funcția de secretar de stat, a fost avansat la gradul de general locotenent (19 august 1974).

În 1978, Pacepa a primit două condamnări la moarte de la România comunistă, iar Ceaușescu a oferit 2 milioane de dolari americani pentru moartea sa. Liderul politic palestinian Yasser Arafat și dictatorul libian Muammar al-Gaddafi au stabilit încă un milion de dolari americani fiecare. Carlos Șacalul, un terorist venezuelean condamnat, a fost cerut să-l asasineze Pacepa în Statele Unite în schimbul unui milion de dolari. Deși Carlos nu a reușit să-l găsească pe Pacepa, pe 21 februarie a bombardat o parte din sediul central al Radio Free Europe din München, care în acel moment difuza defecțiunea lui Pacepa. Cinci diplomați români care l-au ajutat pe Carlos Șacal în această operațiune au fost expulzați din țară.

Vor exista întotdeauna „forțe misterioase” care ne vor face să credem că Pacepa fost un trădător. În ambele părți au existat întotdeauna dezertori și agenți dubli, dintre care majoritatea au solicitat azil sau au fost uciși de poliția secretă a țărilor sovietice. Atrocitățile sovietice care au limitat viața liberă, libera exprimare și democrație și supremacismul lor pentru a-și impune credințele extremiste asupra oamenilor au depășit limita. Chiar dacă l-a trădat pe dictatorul Ceaușescu și a dezertat România comunistă, în momentul în care citiți acest articol, există două sentințe cu moartea care îl așteaptă pe Pacepa în România post-comunistă, chiar acum în 2020. La 7 iulie 1999, decizia Curţii Supreme de Justiţie, cu numărul 41/1999, a anulat condamnările la moarte ale lui Pacepa și a dispus restituirea proprietăților sale care i-au fost confiscate de Ceaușescu, iar guvernul român postcomunist a refuzat să se conformeze acestei decizii. Singurul lucru pe care Pacepa l-a obținut în 2004 a fost gradul său de general.

Mai jos puteți găsi câteva dintre cărțile lui Ion Mihai Pacepa:Mai multe articole de Victor Duță


Sunt un blogger care iubește istoria.

Povestea unui Om de Știință și Disident: Constantin Răuță

Aproximativ în 2009, profesorul asistent al școlii de drept din Florida David Pimentel a cerut studenților la seminarul său „Statul de drept internațional” să scrie o lucrare referitoare la dreptul internațional. Studentul din anul II, Andrei Nana, a prezentat o idee pentru o lucrare pe o problemă din țara sa natală, România.

(mai mult…)

Ocupația Sovietică a României

Uniunea Sovietică a menținut o prezență militară semnificativă între 1944 și 1958 august. În 1944, a existat o prezență militară în Regatul României. Partea de nord-vest a Moldovei a fost ocupată ca urmare a luptelor armate care au avut loc între lunile aprilie și august din acel an, în timp ce România era încă un aliat al Germaniei naziste.

(mai mult…)

Deportări Forțate din Basarabia și Bucovina de Nord

Sub Iosif Stalin au existat transferuri forțate de diferite grupuri de oameni din anii 1930 până în anii 1950. Deportările sovietice au avut loc între anii 1940 și 1951 din Basarabia și Bucovina de Nord.

(mai mult…)