Înapoi în timp: Castelul Bran

timp de citire: 3 minute

Marc R. • Decembrie 25, 2020
Romanul lui Bram Stoker Dracula (1897) a adus castelul Bran în atenția lumii. Deși este adesea asociat cu vampirul fictiv Dracula, Vlad Țepeș (Vlad III Dracula) a fost folosit doar ca sursă de inspirație pentru scriitorul irlandez și nu a condus niciodată castelul Bran. Totuși există câteva surse care susțin că domitorul român a fost ținut prizonier în acest castel timp de două luni.

Având o înălțime de 66 de metri, castelul Bran a fost construit ca bastion împotriva expansiunii spre nord a Imperiului Otoman. Autorizarea construcției a fost acordată sașilor transilvăneni ai Brașovului de către regele Ludovic I al Ungariei în 1377, iar castelul a fost finalizat până în 1388.

În anul 1395, Sigismund de Luxemburg, împărat german și rege al Ungariei, a folosit castelul Bran ca bază strategică pentru o incursiune în Țara Românească, în urma căreia l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân, vasalul său.

În 1407, Sigismund îi acordă lui Mircea stăpânirea castelelor Bran (fără domeniul aferent) și Bologa. Branul rămâne sub autoritatea Țării Românești până în 1419.

În 1441, Ioan de Hunedoara, voievod (guvernator) al Transilvaniei a învins o armată otomană la castel.
În 1498, sașii transilvăneni din Brașov au cumpărat castelul de la regele Vladislav al II-lea al Boemiei și al Ungariei.
În anii 1620, prințul transilvănean Gabriel Bethlen a făcut ample modificări și fortificații.

Casa Habsburgului a câștigat controlul regiunii în 1687, dar castelul a rămas în mâini transilvănene, așa cum a fost confirmat de Diploma leopoldină din 1691. Sub controlul local, castelul a fost restaurat de mai multe ori pentru a fi servit ca cetate recent în anii 1880, dar a căzut în paragină după aceea.

În 1920, orașul Brașov a predat Castelul Bran reginei Maria a României Mari, care a restaurat castelul ca reședință regală de vară și a locuit acolo atât înainte, cât și după moartea soțului ei, regele Ferdinand I (1927). Regina Maria a murit în 1938, iar fiica ei, prințesa Ileana, a fost forțată să plece din țară de noul regim comunist în 1948. Comuniștii au deschis castelul publicului ca muzeu în 1956. Ileana a murit în 1991 și guvernul român postcomunist a predat castelul fiului ei, arhiducele Dominic de Habsburg în 2009. Castelul continuă să funcționeze și în prezent ca muzeu.Mai multe articole de Marc R.


Redactor șef și fondatorul paginii și site-ului web România Intregita.

Primul Domnitor al Principatelor Unite

Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România, arhitect al reformei rurale naționale și al emancipării țărănești. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate. Cuza s-a născut la 20 martie 1820 la Bârlad, Moldova și a murit la Heidelberg, Germania la 15 mai 1873 când avea 53 de ani.

(mai mult…)

Carol I al României

Foto: descopera.ro

Carol I al României, nume original Karl Eitel Friedrich, Prinz Von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen, Prusia [acum în Germania] – decedat la 10 octombrie 1914, Sinaia, România), primul rege al României, a cărui lungă domnie (ca prinț, 1866–81 și ca rege, 1881–1914) a adus o dezvoltare militară și economică notabilă de-a lungul liniilor occidentale.

(mai mult…)

Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu, (născut la 26 ianuarie 1918, Scornicești, România – mort la 25 decembrie 1989, lângă București), oficial comunist care a fost lider al României din 1965 până când a fost răsturnat și ucis în revoluția din 1989.

(mai mult…)

Vântul Schimbării

Valul revoluțiilor de la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 a dus la căderea regimului comunist în Europa Centrală și de Est. Evenimentele acestei revoluții au început din Polonia în 1988 și au continuat în Ungaria, Germania de Est, Bulgaria, Cehoslovacia și România. România și Afganistan au fost singurele țări ai căror cetățeni și forțe de opoziție au folosit violența pentru a răsturna regimurile lor comuniste.

(mai mult…)

Parisul Estului

Foto: inyourpocket.com

Săpăturile arheologice au dezvăluit dovezi ale așezărilor în București care datează din perioada neolitică. Prima apariție scrisă a numelui București datează din 1459, când a fost consemnată într-un document semnat al lui Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești. Vlad Țepeș a construit cetatea Bucureștiului – prima dintre numeroasele fortificații – cu scopul de a-i ține departe pe turcii care amenințau existența statului valah.

(mai mult…)

Orașul Comoară

Cluj in the
Poza: Sorin Colac/Alamy

Clujul este capitala istorică a Transilvaniei, care are o populație mare de studenți și o atmosferă artistică. Se află la 320 km nord-vest de București. Orașul se află pe locul unei vechi așezări dacice, Napoca, pe care romanii au făcut-o municipium.

(mai mult…)

Iașul marilor iubiri

Orașul care a fost ars de tătari în 1513, de otomani în 1538, de trupele imperiale rusești în 1686, a fost lovit de ciumă în 1734, a supraviețuit tuturor acestor tragedii și a devenit centru cultural și economic. Există dovezi arheologice ale așezărilor din zona Iașilor datând din secolele VI-VII și VII-X; aceste așezări conțineau case dreptunghiulare cu cuptoare semicirculare. De asemenea, multe dintre vase (secolele IX-XI) găsite în Iași aveau o cruce, indicând potențial că locuitorii erau creștini.

(mai mult…)

Carol al II-lea al României

Carol al II-lea s-a născut la 3 octombrie 1833 la Sinaia și a murit la 4 aprilie 1953 la Estoril, Portugalia. A fost unul dintre regii României din 1930 până în 1940. Domnia sa controversată a dat naștere unei dictaturi personale, monarhice.

(mai mult…)

Ferdinand I al României

Ferdinand I a fost regele al României între 1914 și 1927. S-a născut la 24 august 1865 în Sigmaringen, Prusia (acum Germania) și a murit în 20 iulie 1927 în Sinaia, Castelul Peleș. Deși era un Hohenzollern și un credincios în forțele germane, s-a alăturat aliaților în Primul Război Mondial.

(mai mult…)

Constantin Cantacuzino (Aviator)

Constantin Cantacuziono nu a fost doar membru al familiei Cantacuzino, a fost aviator și principalul as de luptător al României. Născut în 11 noiembrie 1905 a fost cunoscut publicului ca Bâzu Cantacuzino sau doar Bâzu.

(mai mult…)