Ferdinand I al României

timp de citire: 3 minute

Marc R. • Ianuarie 01, 2021
Ferdinand I a fost regele al României între 1914 și 1927. S-a născut la 24 august 1865 în Sigmaringen, Prusia (acum Germania) și a murit în 20 iulie 1927 în Sinaia, Castelul Peleș. Deși era un Hohenzollern și un credincios în forțele germane, s-a alăturat aliaților în Primul Război Mondial.

A fost fiul prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen. Apoi a fost adoptat ca prinț moștenitor al României în 1889 de unchiul său, regele Carol I, al cărui singur copil a murit. În 1893 s-a căsătorit cu Maria de Edinburgh, fiica ducelui de Edinburg și nepoata reginei Victoria și a unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Ferdinand a manifestat un interes considerabil pentru afacerile militare românești și a comandat armata în timpul celui de-al doilea război balcanic (1913). Când unchiul său a murit, a reușit să troneze în România în octombrie 1914. La începutul primului război mondial, a așteptat evenimentele înainte de a-și arunca în cele din urmă sorții cu puterile aliate (august 1916). Odată cu ocuparea Bucureștiului de către germani la sfârșitul anului 1916, și-a mutat guvernul asediat la Iași. În aprilie 1917, el a evitat o situație potențial revoluționară atunci când a promis reforma funciară și dreptul de vot la un ansamblu de trupe țărănești române, dar nu a reușit să ajungă la soluții definite fie din cauza problemei agrară, fie din cauza deficiențelor democrației din anii postbelic.

În martie 1918 România a fost forțată să se predea puterilor centrale, dar s-a alăturat aliaților în noiembrie 1918 și ulterior a încorporat Transilvania, Bucovina, o parte a Banatului și Basarabiei într-un stat românesc mai mare. Ferdinand și-a găsit astfel regatul postbelic dublat ca mărime și în octombrie 1922 a fost încoronat solemn rege al tuturor românilor la Alba Iulia. În 1920 a proiectat instalarea generalului Alexandru Averescu ca premier; guvernul lui Averescu a fost cel care a adoptat în 1921 în cele din urmă o măsură a reformei funciare mult-promise a regelui. În 1925, Ferdinand l-a forțat pe fiul său playboy (bon vivant și afemeiat), prințul moștenitor Carol, să renunțe la drepturile sale asupra tronului și mai târziu în testamentul său a asigurat succesiunea nepotului său tânăr, prințul Mihail.Mai multe articole de Marc R.


Redactor șef și fondatorul paginii și site-ului web România Intregita.

Primul Domnitor al Principatelor Unite

Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România, arhitect al reformei rurale naționale și al emancipării țărănești. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate. Cuza s-a născut la 20 martie 1820 la Bârlad, Moldova și a murit la Heidelberg, Germania la 15 mai 1873 când avea 53 de ani.

(mai mult…)

Carol I al României

Foto: descopera.ro

Carol I al României, nume original Karl Eitel Friedrich, Prinz Von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen, Prusia [acum în Germania] – decedat la 10 octombrie 1914, Sinaia, România), primul rege al României, a cărui lungă domnie (ca prinț, 1866–81 și ca rege, 1881–1914) a adus o dezvoltare militară și economică notabilă de-a lungul liniilor occidentale.

(mai mult…)

Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu, (născut la 26 ianuarie 1918, Scornicești, România – mort la 25 decembrie 1989, lângă București), oficial comunist care a fost lider al României din 1965 până când a fost răsturnat și ucis în revoluția din 1989.

(mai mult…)

Vântul Schimbării

Valul revoluțiilor de la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 a dus la căderea regimului comunist în Europa Centrală și de Est. Evenimentele acestei revoluții au început din Polonia în 1988 și au continuat în Ungaria, Germania de Est, Bulgaria, Cehoslovacia și România. România și Afganistan au fost singurele țări ai căror cetățeni și forțe de opoziție au folosit violența pentru a răsturna regimurile lor comuniste.

(mai mult…)

Parisul Estului

Foto: inyourpocket.com

Săpăturile arheologice au dezvăluit dovezi ale așezărilor în București care datează din perioada neolitică. Prima apariție scrisă a numelui București datează din 1459, când a fost consemnată într-un document semnat al lui Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești. Vlad Țepeș a construit cetatea Bucureștiului – prima dintre numeroasele fortificații – cu scopul de a-i ține departe pe turcii care amenințau existența statului valah.

(mai mult…)

Orașul Comoară

Cluj in the
Poza: Sorin Colac/Alamy

Clujul este capitala istorică a Transilvaniei, care are o populație mare de studenți și o atmosferă artistică. Se află la 320 km nord-vest de București. Orașul se află pe locul unei vechi așezări dacice, Napoca, pe care romanii au făcut-o municipium.

(mai mult…)

Iașul marilor iubiri

Orașul care a fost ars de tătari în 1513, de otomani în 1538, de trupele imperiale rusești în 1686, a fost lovit de ciumă în 1734, a supraviețuit tuturor acestor tragedii și a devenit centru cultural și economic. Există dovezi arheologice ale așezărilor din zona Iașilor datând din secolele VI-VII și VII-X; aceste așezări conțineau case dreptunghiulare cu cuptoare semicirculare. De asemenea, multe dintre vase (secolele IX-XI) găsite în Iași aveau o cruce, indicând potențial că locuitorii erau creștini.

(mai mult…)

Carol al II-lea al României

Carol al II-lea s-a născut la 3 octombrie 1833 la Sinaia și a murit la 4 aprilie 1953 la Estoril, Portugalia. A fost unul dintre regii României din 1930 până în 1940. Domnia sa controversată a dat naștere unei dictaturi personale, monarhice.

(mai mult…)

Constantin Cantacuzino (Aviator)

Constantin Cantacuziono nu a fost doar membru al familiei Cantacuzino, a fost aviator și principalul as de luptător al României. Născut în 11 noiembrie 1905 a fost cunoscut publicului ca Bâzu Cantacuzino sau doar Bâzu.

(mai mult…)

Tragic pentru Generația Y, Coșmar pentru Generația Z

Fiind milenari, viața nu este ușoară pentru toată lumea. Deși unii oameni s-au născut independenți din punct de vedere financiar sau într-o clasă superioară, alții care caută un stil de viață și oportunități mai bune, emigrează de obicei.

(mai mult…)