Constantin Cantacuzino (Aviator)

timp de citire: 4 minute

Marc R. • Ianuarie 01, 2021
Constantin Cantacuziono nu a fost doar membru al familiei Cantacuzino, a fost aviator și principalul as de luptător al României. Născut în 11 noiembrie 1905 a fost cunoscut publicului ca Bâzu Cantacuzino sau doar Bâzu.

Cantacuzino s-a născut la București. Tatăl său a fost Mihai Cantacuzino și mama sa Maria Tescanu Rosetti, cunoscută ulterior sub numele de Maruca Cantacuzino; erau amândoi din familii nobiliare românești. După moartea soțului său, Maria Rosetti s-a căsătorit pentru a doua oară cu George Enescu.

Constantin Cantacuzino a mers la un liceu din București. Iubea sporturile cu motor și își permitea să le practice tot timpul. A fost un excelent motociclist care a câștigat mai multe curse. El a stabilit un nou record în cursa Paris-București. De asemenea, a jucat tenis și a fost căpitan al echipei românești de hochei pe gheață la Campionatele Mondiale din 1931 și 1933. A fost tatăl romancierului Oana Orlea.

În timpul celui de-al doilea război mondial:

La 27 iulie 1943 a doborât asul zburător al Forțelor Aeriene Sovietice Nikolay F. Khimushin (12 ucideri). Între 2 și 5 august a doborât 9 avioane (4 Yak și 5 avioane avion de atac la sol Ilyushin II-2) ridicând scorul la 27. Pe 5 august, când era singur în patrulare, a întâlnit o formație sovietică de aproximativ 40-50 de avioane (II-2 și Yak). Dându-și seama că nu le poate distruge pe toate, a simțit că poate provoca daune în formațiuni. A doborât două dintre avioane II-2 înainte de a fi atacat de luptătorii sovietici. A reușit să-i dezechilibreze și să dărâme unul. Pe 28 august, a primit Crucea de Fier, clasa I.

În toamna anului 1943, Cantacuzino s-a îmbolnăvit moment în care a fost internat într-un spital și a fost ținut departe de front pentru a se putea odihni și a se recupera. La 10 februarie 1944 s-a întors la serviciul activ în Grupul 7 Vânătoare care a fost trimis pe front cu sovieticii din Moldova. Pe 15 aprilie, a avut loc un raid de către Forțele Aeriene ale Armatei Statelor Unite, iar Cantacuzino și oamenii lui au atacat formațiunile de bombardiere și au doborât șase B-24 Liberatori. A continuat să zboare misiuni împotriva Forțelor Aeriene Sovietice și a obținut mai multe victorii.

În august 1944, Cantacuzino devine comandantul celei de-a 9-a grupări de luptători, succedându-l pe căpitanul Alexandru Șerbănescu care a fost doborât în ​​luptă cu luptătorii americani la 18 august.

După august 1944, când România a părăsit Axa, Luftwaffe a început să bombardeze Bucureștiul de pe aerodromurile din apropierea capitalei care erau încă în mâinile germane. Rămășițele grupurilor de luptători 7 și 9 au fost aduse pentru a proteja capitala. Cantacuzino a doborât 3 Heinkel He 111 cu această ocazie.

Cantacuzino a primit apoi o misiune specială de a-l transporta pe locotenent-colonelul James Gunn III,  prizonier de război american de rang cel mai înalt din România, la baza aeriană de la Foggia, Italia.

Cantacuzino a fost creditat cu 43 de victorii aeriene și 11 neconfirmate. Conform sistemului de numărare utilizat în cea mai mare parte a războiului, totalul uciderii sale a fost de 69 – cel mai mare din Forțele Aeriene Române.

După al doilea război mondial:

După încheierea războiului, Cantacuzino a fost demobilizat și a revenit la LARES. URSS a impus un regim comunist care a confiscat proprietăți private și a început să aresteze vechea elită și oponenții regimului. Cantacuzino și-a pierdut tot pământul și în curând soția l-a părăsit. În 1946 s-a căsătorit cu actrița română Nadia Gray și a reușit să fugă în Italia în 1947. S-a stabilit apoi în Spania unde a fost ajutat de comunitatea românească să-și cumpere un avion pentru a-și câștiga existența la spectacolele aeriene.

Unități:Mai multe articole de Marc R.


Redactor șef și fondatorul paginii și site-ului web România Intregita.

Primul Domnitor al Principatelor Unite

Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România, arhitect al reformei rurale naționale și al emancipării țărănești. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate. Cuza s-a născut la 20 martie 1820 la Bârlad, Moldova și a murit la Heidelberg, Germania la 15 mai 1873 când avea 53 de ani.

(mai mult…)

Carol I al României

Foto: descopera.ro

Carol I al României, nume original Karl Eitel Friedrich, Prinz Von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen, Prusia [acum în Germania] – decedat la 10 octombrie 1914, Sinaia, România), primul rege al României, a cărui lungă domnie (ca prinț, 1866–81 și ca rege, 1881–1914) a adus o dezvoltare militară și economică notabilă de-a lungul liniilor occidentale.

(mai mult…)

Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu, (născut la 26 ianuarie 1918, Scornicești, România – mort la 25 decembrie 1989, lângă București), oficial comunist care a fost lider al României din 1965 până când a fost răsturnat și ucis în revoluția din 1989.

(mai mult…)

Vântul Schimbării

Valul revoluțiilor de la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 a dus la căderea regimului comunist în Europa Centrală și de Est. Evenimentele acestei revoluții au început din Polonia în 1988 și au continuat în Ungaria, Germania de Est, Bulgaria, Cehoslovacia și România. România și Afganistan au fost singurele țări ai căror cetățeni și forțe de opoziție au folosit violența pentru a răsturna regimurile lor comuniste.

(mai mult…)

Parisul Estului

Foto: inyourpocket.com

Săpăturile arheologice au dezvăluit dovezi ale așezărilor în București care datează din perioada neolitică. Prima apariție scrisă a numelui București datează din 1459, când a fost consemnată într-un document semnat al lui Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești. Vlad Țepeș a construit cetatea Bucureștiului – prima dintre numeroasele fortificații – cu scopul de a-i ține departe pe turcii care amenințau existența statului valah.

(mai mult…)

Orașul Comoară

Cluj in the
Poza: Sorin Colac/Alamy

Clujul este capitala istorică a Transilvaniei, care are o populație mare de studenți și o atmosferă artistică. Se află la 320 km nord-vest de București. Orașul se află pe locul unei vechi așezări dacice, Napoca, pe care romanii au făcut-o municipium.

(mai mult…)

Iașul marilor iubiri

Orașul care a fost ars de tătari în 1513, de otomani în 1538, de trupele imperiale rusești în 1686, a fost lovit de ciumă în 1734, a supraviețuit tuturor acestor tragedii și a devenit centru cultural și economic. Există dovezi arheologice ale așezărilor din zona Iașilor datând din secolele VI-VII și VII-X; aceste așezări conțineau case dreptunghiulare cu cuptoare semicirculare. De asemenea, multe dintre vase (secolele IX-XI) găsite în Iași aveau o cruce, indicând potențial că locuitorii erau creștini.

(mai mult…)

Carol al II-lea al României

Carol al II-lea s-a născut la 3 octombrie 1833 la Sinaia și a murit la 4 aprilie 1953 la Estoril, Portugalia. A fost unul dintre regii României din 1930 până în 1940. Domnia sa controversată a dat naștere unei dictaturi personale, monarhice.

(mai mult…)

Ferdinand I al României

Ferdinand I a fost regele al României între 1914 și 1927. S-a născut la 24 august 1865 în Sigmaringen, Prusia (acum Germania) și a murit în 20 iulie 1927 în Sinaia, Castelul Peleș. Deși era un Hohenzollern și un credincios în forțele germane, s-a alăturat aliaților în Primul Război Mondial.

(mai mult…)

Tragic pentru Generația Y, Coșmar pentru Generația Z

Fiind milenari, viața nu este ușoară pentru toată lumea. Deși unii oameni s-au născut independenți din punct de vedere financiar sau într-o clasă superioară, alții care caută un stil de viață și oportunități mai bune, emigrează de obicei.

(mai mult…)