Primul Domnitor al Principatelor Unite

timp de citire: 3 minute

Marc R. • Ianuarie 18, 2021
Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România, arhitect al reformei rurale naționale și al emancipării țărănești. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate. Cuza s-a născut la 20 martie 1820 la Bârlad, Moldova și a murit la Heidelberg, Germania la 15 mai 1873 când avea 53 de ani.

Alexandru Ioan Cuza a studiat la Paris, Pavia și Bologna, a participat la o agitație revoluționară împotriva stăpânirii ruso-turce în Moldova sa natală (1848), a obținut gradul de colonel și, ulterior, a dobândit proeminența ca delegat la adunarea moldovenească (adunările Ad-Hoc ) în 1857.

Palatul familiei Cuza de la Ruginoasa (astăzi Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza”)

Doi ani mai târziu, în ciuda hotărârii Marilor Puteri ca principatele române să se bucure de o autonomie separată, a fost ales succesiv prinț al Moldovei (ianuarie 1859) și al Țării Românești (februarie 1859), realizând astfel o uniune personală care a prezis proclamarea formală a unității românești în 1861. El a încercat să conducă în maniera plebiscitară a împăratului francez Napoleon al III-lea și a curtat în mod deschis țărănimea ca „forța activă a statului”.

Ziarul maghiar Vasárnapi Ujság a comentat „cu simpatie și respect” (Carol C. Koka) Dubla alegere a lui Cuza în Moldova și Țara Românească

În 1863 a expropriat vastele terenuri deținute de mănăstirile Moldovei și Țării Românești, iar în anul următor a introdus un program de redistribuire a terenurilor la scară largă (august 1864), care nu numai că a oferit țăranilor proprietatea propriilor lor parcele; cu toate acestea, programul a avut doar parțial succes. În plus, Prințul, intenționând să ofere servicii educaționale universale gratuite și obligatorii, a construit mai multe școli la toate nivelurile și a introdus un program pentru acordarea de burse studenților săraci. De asemenea, a introdus reforma în legile electorale, precum și în sistemul judiciar și a revizuit structura statului printr-o nouă constituție, Statutul (1864), pentru a-și consolida propria autoritate. Cu toate acestea, politicile sale au provocat opoziția atât a conservatorilor, cât și a liberalilor radicali, precum și a unor elemente din clasa de mijloc; în 1866, liderii politici, care formaseră o conspirație, l-au forțat pe Cuza să abdice și să plece în exil.

Bancnotă cu valoarea nominală de 50 de lei, emisă în 1966, purtând pe avers efigia lui Alexandru Ioan Cuza
Proclamarea Unirii (pictură de Theodor Aman)
Bust al lui Alexandru Ioan Cuza amplasat în Stadtgarten, Heidelberg.
Placa memorială de pe clădirea hotelului Europa din Adenauerplatz, Heidelberg.
Strada de centură Cuza din Heidelberg.
Hotelul Europa din Adenauerplatz, Heidelberg. În acest hotel Cuza și-a trăit ultimele zile.Mai multe articole de Marc R.


Redactor șef și fondatorul paginii și site-ului web România Intregita.

Carol I al României

Foto: descopera.ro

Carol I al României, nume original Karl Eitel Friedrich, Prinz Von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen, Prusia [acum în Germania] – decedat la 10 octombrie 1914, Sinaia, România), primul rege al României, a cărui lungă domnie (ca prinț, 1866–81 și ca rege, 1881–1914) a adus o dezvoltare militară și economică notabilă de-a lungul liniilor occidentale.

(mai mult…)

Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu, (născut la 26 ianuarie 1918, Scornicești, România – mort la 25 decembrie 1989, lângă București), oficial comunist care a fost lider al României din 1965 până când a fost răsturnat și ucis în revoluția din 1989.

(mai mult…)

Vântul Schimbării

Valul revoluțiilor de la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 a dus la căderea regimului comunist în Europa Centrală și de Est. Evenimentele acestei revoluții au început din Polonia în 1988 și au continuat în Ungaria, Germania de Est, Bulgaria, Cehoslovacia și România. România și Afganistan au fost singurele țări ai căror cetățeni și forțe de opoziție au folosit violența pentru a răsturna regimurile lor comuniste.

(mai mult…)

Parisul Estului

Foto: inyourpocket.com

Săpăturile arheologice au dezvăluit dovezi ale așezărilor în București care datează din perioada neolitică. Prima apariție scrisă a numelui București datează din 1459, când a fost consemnată într-un document semnat al lui Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești. Vlad Țepeș a construit cetatea Bucureștiului – prima dintre numeroasele fortificații – cu scopul de a-i ține departe pe turcii care amenințau existența statului valah.

(mai mult…)

Orașul Comoară

Cluj in the
Poza: Sorin Colac/Alamy

Clujul este capitala istorică a Transilvaniei, care are o populație mare de studenți și o atmosferă artistică. Se află la 320 km nord-vest de București. Orașul se află pe locul unei vechi așezări dacice, Napoca, pe care romanii au făcut-o municipium.

(mai mult…)

Iașul marilor iubiri

Orașul care a fost ars de tătari în 1513, de otomani în 1538, de trupele imperiale rusești în 1686, a fost lovit de ciumă în 1734, a supraviețuit tuturor acestor tragedii și a devenit centru cultural și economic. Există dovezi arheologice ale așezărilor din zona Iașilor datând din secolele VI-VII și VII-X; aceste așezări conțineau case dreptunghiulare cu cuptoare semicirculare. De asemenea, multe dintre vase (secolele IX-XI) găsite în Iași aveau o cruce, indicând potențial că locuitorii erau creștini.

(mai mult…)

Carol al II-lea al României

Carol al II-lea s-a născut la 3 octombrie 1833 la Sinaia și a murit la 4 aprilie 1953 la Estoril, Portugalia. A fost unul dintre regii României din 1930 până în 1940. Domnia sa controversată a dat naștere unei dictaturi personale, monarhice.

(mai mult…)

Ferdinand I al României

Ferdinand I a fost regele al României între 1914 și 1927. S-a născut la 24 august 1865 în Sigmaringen, Prusia (acum Germania) și a murit în 20 iulie 1927 în Sinaia, Castelul Peleș. Deși era un Hohenzollern și un credincios în forțele germane, s-a alăturat aliaților în Primul Război Mondial.

(mai mult…)

Constantin Cantacuzino (Aviator)

Constantin Cantacuziono nu a fost doar membru al familiei Cantacuzino, a fost aviator și principalul as de luptător al României. Născut în 11 noiembrie 1905 a fost cunoscut publicului ca Bâzu Cantacuzino sau doar Bâzu.

(mai mult…)

Tragic pentru Generația Y, Coșmar pentru Generația Z

Fiind milenari, viața nu este ușoară pentru toată lumea. Deși unii oameni s-au născut independenți din punct de vedere financiar sau într-o clasă superioară, alții care caută un stil de viață și oportunități mai bune, emigrează de obicei.

(mai mult…)